Mesajul lui Donald Trump, pe Facebook, după primirea lui Klaus Iohannis la Casa Albă

Mesajul lui Donald Trump, pe Facebook, după primirea lui Klaus Iohannis la Casa Albă. Președintele Statelor Unite ale Americii a scris că a fost o onoare să îl primească pe președintele României, Klaus Iohannis. În plus, Trump a mai transmis că viitorul relației dintre SUA și România este unul luminos.

”A fost o mare onoare să îl primesc pe președintele Klaus Iohannis la Casa Albă, astăzi”, a scris Donald Trump în postarea de pe pagina de socializare. În mesaj se mai precizează că viitorul relației dintre cele două state este unul luminos.

Și președintele Iohannis a postat pe pagina de Facebook declarația comună de la Casa Albă, cu președintele Statelor Unite ale Americii.

Klaus Iohannis a scris un mesaj în limba engleză, despre întâlnirea cu președintele Statelor Unite ale Americii.

”O întâlnire deosebită, astăzi, cu președintele Donald Trump. Împreună am decis să facem Parteneriatul nostru Strategic mai puternic, și mai rezistent. Acest lucru va duce, în curând, la o creștere a schimburilor economice și la un comerț mai bun. Îi mulțumesc președintelui Trump pentru puternica susținere pe care a arătat-o față de statul de drept și lupta anticorupție din România”, a scris președintele Klaus Iohannis în postarea de pe Facebook.

Principalele declarații ale celor doi șefi de stat în cadrul conferinței de presă de la Casa Albă

Donald Trump:

  • ”Susţinem foarte puternic România, deci desigur că sprijinim lupta anticorupţie. Îl susţinem şi pe preşedinte, care este foarte popular, şi credem că a făcut o treabă extraordinară, munceşte foarte mult. Noi ştim tot ce se întâmplă acolo (în România – n..r) şi are susţinerea noastră, va câştiga această luptă”
  • Este o onoare să primim un prieten atât de bun al Americii la Casa Albă. Aşa cum ştiţi, poporul român şi cel american au multe în comun: dragostea pentru libertate, culturi cu care ne mândrim, tradiţii consistente. Astăzi celebrăm parteneriatul nostru strategic, care a început în urmă cu mai multe de 20 de ani. Acest parteneriat acoperă mai multe planuri, între care cel economic, militar şi cultural. Astăzi facem aceste legături chiar mai puternice. Domnule preşedinte, vizita dumneavoastră vine într-un moment important nu doar pentru acest parteneriat, dar pentru toate naţiunile responsabile din întreaga lume”.
  • ”Cu siguranţă suntem acolo să protejăm şi acesta este unul dintre motivele pentru care vreau ca oamenii să se asigure că avem resursele şi forţa necesare, plătind banii care sunt necesari pentru a avea acele resurse. Dar da, suntem angajaţi în a aplica articolul 5”
  • ”România a fost un membru de încredere în lupta împotriva ISIS. Al patrulea contributor, ca şi număr de trupe, în Afganistan. Au fost 23 de militari care au plătit preţul suprem şi America aduce omagii sacrificiului lor. Vreau să remarc implicarea preşedintelui Iohannis în decizia de anul acesta a României de a mări de la 1.4 la 2% din PIB pentru apărare. Sperăm că şi alţi aliaţi NATO vor urma exemplul României”
  • Vreau sa recunosc puterea de conducere a preşedintelui Iohannis, si faptul că a crescut bugetul de apărare de la 1,4% la 2% şi sper ca şi celelalte ţări vor urma exemplul României

Klaus Iohannis:

  • „Am menţionat acest aspect, dar l-am menţionat şi în timpul altor întâlniri pentru că este important pentru noi, este important pentru românii care vor să vină în SUA. Tot mai mulţi oameni vin din România în SUA, unii vin ca turişti, unii vin pentru afaceri, cei care vin pentru afaceri ar trebui încurajaţi. Aşa că problema vizelor ar putea fi important să o discutăm şi probabil că vom avansa în această privinţă”
  • ”NATO se bazează pe valori. (…) Este o alianţă militară, iar cheltuielile militare sunt complicate. Sunt necesari mulţi bani, pentru că NATO este cea mai puternică alianţă de pe pământ şi vrem să o păstrăm aşa. Trebuie să cheltuim bani pentru apărare şi în momentul în care cheltui bani şi eşti într-o alianţă înseamnă împărţirea cheltuielilor. Sunt total de acord cu domnul preşedinte în această privinţă. Unora le-a plăcut, multora nu le-a plăcut, dar aceasta este situaţia. Trebuie să facem asta. Nu este un scop în sine, ci trebuie să facem asta pentru a fi puternici şi pentru a ne apăra naţiunile”
  • „Toată lumea este îngrijorată, dar a fi îngrijorat ar trebui să te ducă către la a fi pregătit, aşa că trebuie să fim foarte clari şi foarte deschişi dacă vorbim despre Rusia. În opinia mea, avem nevoie de dialog, dar pe de altă parte avem nevoie de ceea ce noi toţi am decis la NATO – o descurajare a Rusiei. Un dialog ar trebui să ducă către o soluţie fezabilă”
  • „România este foarte conştientă că se află pe Flancul de est şi ne bazăm puternic pe Parteneriatul dumneavoastră domnule Trump pentru că nu putem sta acolo fără SUA, nu putem fi singuri acolo. Pe de altă parte, Parteneriatul nostru are oportunităţi imense nu doar în chestiuni de siguranţă, dar şi de natură comercială, economică. De aceea este foarte important. România este membră a Uniunii Europene şi cred că este în interesul ei şi al dumneavoastră să fie un partener puternic pentru SUA”

Sursa Foto: Presidency.ro, Facebook

sursa:libertatea.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...