SFÂNTUL ANDREI 2017. Obiceiuri și superstiții pentru data de 30 noiembrie

Tradiții, obiceiuri și superstiții. Creștinii îl prăznuiesc pe 30 noiembrie pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul românilor, numit și „Cel dintâi chemat”, deoarece el a fost primul care a răspuns chemării lui Iisus Hristos la apostolat.

Sfântul Andrei este și primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat creștinătorul poporului român.

Aproape 700.000 de români care poartă numele de Andrei, Andreea și derivate ale acestora își sărbătoresc joi, 30 noiembrie, ziua de nume.

Data la care are loc ziua Sfântului Andrei a fost declarată prin lege sărbătoare publică şi este zi liberă din 2012. În biserici, preoții spun Acatistul Sfântului Andrei la slujbă, iar credincioșii se pot ruga pentru sănătate și prosperitate în anul care urmează.

Cine a fost Sfântul Apostol Andrei
Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida Galilea, o localitate situată țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Israelului, în anul 6 înainte de Hristos, și era fratele Apostolului Simon Petru.

Semnificația numelui Andrei își are originea în cultura grecească, unde înseamnă „bărbăție, curaj și îndrăzneală”. Acest nume s-a răspândit și printre evrei destul de devreme, notează istoricii, încă din secolele II-III înainte de Hristos.

Sfântul Andrei a murit ca martir la 30 noiembrie, în Patras, Grecia, aflată sub conducerea Împăratului Nero sau a Împăratului Dioclețian (nu se cunoaște cu exactitate anul morții), unde a fost răstignit pe o cruce în forma literei X, cunoscută astăzi sub denumirea de „Crucea Sfântului Andrei”.

Moaștele Sfântului Apostol Andrei au rămas în Patras până în anul 357, când au fost mutate de către Împăratul Constantiu al II-lea în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol.

Acum, Capul Sfântului Andrei se află în orașul grecesc Patras, în Catedrala San Pietro, iar părți din moaștele sale au ajuns în mai multe biserici din Europa.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Andrei
În ședința din mai 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca ziua prăznuirii Sfântului Apostol Andrei să fie trecută în calendarul bisericesc cu cruce roșie, între sfinții mari ai Ortodoxiei.

Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997, în 2017 împlinindu-se 20 de ani la aceast eveniment.

Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească națională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din data de 14 noiembrie 2001. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului românesc.

Noaptea de Sfântul Andrei (29-30 noiembrie) este considerată de mulți echivalentul Halloween-ului românesc, datorită mai multor tradiții și superstiții legate de sărbătoarea Sfântului Andrei.

Sfântul Andrei a fost numit și „Apostolul Lupilor”, titulatură izvorâtă din prezența apostolului pe teritoriul geto-dacilor, al căror simbol era lupul.

De aceea, obiceiul spune că în noaptea de Sfântul Andrei, lupii încep să vorbească cu grai de om, iar bariera dintre viață și moarte slăbește, astfel că strigoii și moroii încep să umble pe pământ, în locurile pe care le vizitau când erau în viață.

Bătrânii credeau că în „noaptea strigoilor” casele lor sunt bântuite de sufletele oamenilor răi și că singura metodă de a se proteja era să ungă cu usturoi ușile, geamurile, cotețele animalelor și hornul casei. Cei mai zeloși se ungeau pe la încheieturi cu usturoi, notează istoricul Ania Moldoveanu.

Iar pentru a împiedica pătrunderea spritelor rele în case, oamenii întorceau toate vasele și cănile cu gura în jos, pentru a nu exista „nicio gură de intrare” în locuințele lor.

O altă superstiție legată de ziua de Sfântul Andrei este că fetele necăsătorite care își pun un fir de busuioc sub pernă își vor visa ursitul.

La miezul nopții, exista obiceiul ca fetele tinere să întoarcă un ulcior cu gura în jos, apoi puneau cărbuni încinși pe fundul vasului de lut și rosteau câteva cuvinte pentru a cuceri bărbatul iubit. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, incantațiile și rugăciunile sunt mai puternice.

Agheasma și busuiocul erau și ele folosite în alungarea duhurilor rele, fiind utilizate, alături de usturoi, inclusiv la prepararea mâncărurilor, dar și în hrana pentru animale.

Când se pune grâul la încolțit de Sfântul Andrei
Cei tineri își amintesc, probabil, că bunicii obișnuiau să pună de Sfântul Andrei grâu la încolțit într-un vas, cu puțină apă sau pământ.

Acum însă, puțini sunt cei care mai știu de ce se pune la încolțit grâul de Sfântul Andrei. Superstiția spune că înălțimea și desimea grâului crescut până la Anul Nou arată cum va fi anul viitor pentru persoana respectivă. Un grâu sănătos și înalt semnifică un an prosper și un viitor îmbelșugat, dar și sănătate și succese.

Grâul pus la încolțit poate prevesti și cât de bogată va fi recolta anului care urmează. Un grâu bogat anunță un pământ rodnic și o recoltă generoasă, însă un grâu scurt și uscat prevestește un an sărac în recolte.

Un alt obicei legat de grâu spune că fetele care vor să afle cu cine se vor mărita trebuie să pună 41 de boabe de grâu sub pernă, iar acela care le va fura grâul le va fi soț.

Sărbătoarea Sfântului Andrei cade în 2017 în ziua de joi, fiind urmată de 1 decembrie, Ziua Națională a României. Ambele zile sunt nelucrătoare, iar angajații vor avea parte de o mini vacanță cu un weekend prelungit, în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. De asmenea, în această perioadă vor fi organizate mai multe evenimente și parada de 1 decembrie.

sursa:huff.ro

Cum sufera corpul cand inima este franta

Johnny Cash a murit la patru luni după soţia sa, fiind doar un caz din cei mulţi care şi-au urmat partenerii în nefiinţă la scurt timp. De la bunici ştim că dragostea îi ţine pe amândoi în viaţă până aproape de final, dar care este explicaţia ştiinţifică?

Se cunoaşte faptul că sintagma „să mori de dragoste rănită” are un corespondent cât se poate de real în viaţă, dar se pare că este vorba de mai mult decât o depresie de termen scurt. Noi cercetări arată că riscul unei insuficienţe cardiace sau al unui atac cerebral se dublează, în prima lună, pentru oamenii care au pierdut o persoană iubită.

Descoperirile recente confirmă şi întăresc teoria potrivit căreia doliul nu se rezumă doar la riscul mărit de depresie şi anxietate, ci slăbeşte imunitatea corpului în faţa tuturor bolilor: de la cea mai banală răceală până la cancer
Medicii îi spun „sindromul inimii frânte” pentru că probabilitatea de a muri creşte de şase ori în primul an după pierderea celui iubit, faţă de orice alt moment al vieţii. Fenomenul explică de ce atâţia văduvi şi văduve se sting la puţin timp după ce partenerii de viaţă au trecut în nefiinţă. Cercetările s-au bazat şi pe moartea a numeroase persoane publice din toată lumea: fostul prim-ministru britanic James Callaghan (foto) a murit de pneumonie, la vârsta de 92 de ani, la 11 zile după ce soţia sa, cu care a fost căsătorit 67 de ani, a încetat din viaţă. Cântăreţul Johnny Cash a murit la 71, din cauza unor complicaţii ale diabetului, la patru luni după dispariţia soţiei sale, June.
Lista enumerărilor poate continua, fiind o realitate prezentă dintotdeauna. Există multe cauze complexe ale acestui sindrom, dar se pare că una dintre sursele problemei este producţia de cortizol (numit şi hormonul stresului) – hormon eliberat de glanda suprarenală, fiind esenţial pentru menţinerea mai multor funcţii ale organismului. Acesta grăbeşte procesul vindecării, ajută muşchii să lucreze mai bine şi creşte cantitatea de zahăr din sânge. Dacă în evoluţional, acest lucru este benefic, atunci când este vorba despre stres emoţional pe termen lung, hormonul poate deveni dăunător organismului, afectând diverse organe.
Pierderea părului
În primele săptămâni de la dispariţia celui drag, părul are tendinţa să cadă într-un mod alarmant. Acest lucru a fost observat îndeosebi la femei, cauza principală fiind nivelul mărit de cortizol. Vestea bună este că această condiţie se vindecă de la sine, de obicei. În aproximativ şase luni, părul ar trebui să revină la starea sa obişnuită.
Răceli şi gripe
Doliul slăbeşte imunitatea, oamenii devenind mult mai vulnerabili în faţa răcelilor, a gripelor, a durerilor de gât şi chiar de stomac. Din nou, cauza principala este producţia mărită de cortizol, care face valuri în corpul nostru, în încercarea de a ne pregăti pentru evadarea din faţa pericolului. Pentru a oferi muşchilor, dar şi creierului mai multă energie, direcţionează resursele corpului din sistemul imunitar. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Birmingham, stresul cronic ne supune unei probabilităţi cu 20% mai mare de a ne îmbolnăvi de o infecţie virală. Şi pentru că, în acea perioadă, cortizolul suprimă sistemul imunitar, corpul nu răspunde la vaccin.
Dureri de cap
Doliul poate declara durerile de cap cauzate de stres, experimentate de o treime din adulţi. Cauzele nu sunt cunoscute cu exactitate, dar sunt legate de muşchii gâtului şi ai umerilor. Alături de ameţeală, greaţă, palpitaţii, crampe stomacale şi dureri de muşchi, acestea sunt câteva dintre manifestările unui stres emoţional puternic. Medicii sunt de părere că o durere de cap, chiar dacă nu este iniţiată de tristeţe, va fi exacerbată de starea momentului.
Astm
Este cunoscut deja faptul că momentele intense, stresante, pot declanşa crize de astm oamenilor care suferă de această afecţiune. Anul trecut, un studiu important a analizat datele privind starea de sănătate a peste cinci milioane de copii din Suedia, născuţi între 1977 şi 2006. Astfel, au descoperit că cei care au pierdut un părinte sau un frate înainte să împlinească 18 ani, au fost internaţi în spital de 10 ori mai mult decât cei care au fost feriţi de aşa ceva. Cercetătorii danezi cred că stresul perioadei de doliu a alterat sistemul imunitar.
Tensiune crescută
Un studiu american din 1997, care a analizat starea de sănătate a 150 de văduvi şi văduve, a arătat că tensiunea arterială a acestora a rămas mare timp de 25 de luni după pierderea partenerului. Studii realizate pe familii care au pierdut membrii în război arată că tensiunea acestora este mai mare decât a rudelor patru ani după tragicul eveniment. Pentru cei tineri, această problemă nu este neapărat urgentă, dar pentru adulţii de vârstă mijlocie sau vârsta a treia, condiţia se poate agrava şi poate duce la atac de cord.
Cancer
Sistemul imunitar nu luptă doar cu microbii, ci şi cu boli precum cancerul. Studiile arată că văduvele au mai puţine celule naturale care luptă împotriva tumorilor. În Suedia anului 2003, o cercetare demonstra că femeile care îşi pierduseră soţul erau supuse de două ori mai mult riscului de a face cancer de sân. O altă cercetare, de această dată realizată în cadrul a peste 6.000 de familii israeliene, în 2000, sugerează că incidenţa cancerului este mai mare în cazul părinţilor care şi-au pierdut copilul în războiul Yom Kippur.
În acelaşi timp, organizaţia Cancer Research din Marea Britanie spune că sunt destule studii care arată că legătura dintre cancer şi doliu este mult prea fină, chiar inexistentă. Descoperirea cauzelor şi efectelor cancerului şi respectiv doliului este complicată. Mamele care suferă vor fuma, bea mai mult şi nu vor face sport aproape deloc, iar aceşti factori pot mări riscul apariţiei cancerului.
Atac de cord
Riscul unui infarct creşte de 21 de ori în primele 24 de la moartea partenerului, potrivit unui studiu Harvard. În prima săptămână de la dispariţia soţului, văduvele sunt supuse acestui risc de şase ori mai mult decât într-o situaţie obişnuită. Durerea provocată de dispariţia soţului creşte bătăile inimii şi tensiunea. Somnul şi apetitul sunt date peste cap, oamenii uită să-şi ia pastilele atunci când este cazul, ritmul cardiac este modificat. Toţi aceşti factori măresc riscul, într-un final.

sursa:suntsanatos.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...