Cod roşu de avalanşă, în Bucegi şi Făgăraş. Recomandările salvamontiştilor pentru zonele vizate

Meteorologii au anunţat că riscul producerii unor avalanşe în Munţii Bucegi şi Făgăraş este mare, până marţi seara, din cauza încălzirii vremii. Salvamontiştii le cer turiştilor să evite sporturile de iarnă în zonele vizate.

„Meteorologii de la Serviciul de prognoză regională Sibiu au emis o alertă cod roşu de avalanşă pentru zona de munte, la altitudini de peste 1.800 de metri, în masivele Făgăraş şi Bucegi. La altitudini de sub 1.800 de metri vorbim despre cod portocaliu”, a declarat meteorologul Gabriela Băncilă, pentru România TV.

Salvamont Sibiu îi avertizează pe turişti să nu se aventureze pe jos spre Bâlea Lac. „Solicităm turiştilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar cu telecabina. În căldarea glaciară a lacului Bâlea deplasările trebuie efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat. Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă în această zonă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă şi, de asemenea, să fie dotaţi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă”, se arată într-o avertizare a salvamontiştilor.

Potrivit unui comunicat transmis de Serviciul Public Județean Salvamont Argeș, în zona montană a continuat să ningă, iar stratul de zăpadă a crescut cu până la 20 de centimetri. În plus, vântul a prezentat intensificări, cu viteze care au depășit la rafală 100 km/h, viscolind zăpada și formând depozite însemnate în zonele adăpostite.

„În acest moment, stratul de zăpadă (…) este de 110 cm. În următoarea perioadă vremea va fi caldă și în general frumoasă, cu cer variabil. Temperaturile vor fi pozitive în toată zona montană, vântul va sufla slab cu intensificări temporare noaptea mai ales în zona înaltă, unde rafalele vor depăși 70 km/h spulberând zăpada”, se precizează în comunicat.

Riscul declanșării de avalanșe este de gradul 4 — mare la altitudini de peste 1.800 de metri, deoarece zăpada de la suprafață se va topi din cauza încălzirii accentuate a vremii, iar apa rezultată din topire va pătrunde între straturi. La altitudini sub 1.800 metri, încălzirea vremii va favoriza topirea accelerată a zăpezii și umezirea acesteia, astfel că va exista riscul declanșării spontane de curgeri pe pantele înclinate și în zonele cu depozite mari de zăpadă, riscul producerii de avalanșe fiind de gradul 3 — însemnat.

„În continuare, toate traseele montane din județul Argeș sunt și vor rămâne închise. Pe versanți sunt zone întinse unde zăpada proaspătă s-a depus în plăci de vânt peste stratul existent deja, înghețat, existând toate condițiile alunecării cu ușurință și apariția de avalanșe însemnate cantitativ”, se mai menționează în comunicat.

Turiștii care vor ajunge în zona montană din Argeș sunt sfătuiți să nu încerce să urce pe traseele închise și să ceară informații salvatorilor montani din zonă sau la Dispeceratul Național Salvamont. De asemenea, trebuie estimat timpul necesar efectuării drumețiilor, în așa fel încât să se încheie înainte de lăsarea întunericului.

„În afara echipamentului obligatoriu iarna (încălțăminte și îmbrăcăminte adecvată, colțari, piolet etc.), trebuie să existe în permanență asupra fiecăruia kitul de avalanșă format din DVA, sondă de avalanșă și lopată, iar în rucsac o lanternă cu baterii proaspete pentru fiecare participant, evitând astfel situații neplăcute. Chiar și în cazul excursiilor cu autoturismul, este indicat să aveți încălțări și îmbrăcăminte de iarnă, de asemenea o lanternă, pentru situațiile în care sunteți nevoiți să vă deplasați pe jos”, avertizează salvamontiștii.

sursa:Romaniatv.net

O modalitate surprinzătoare pentru a preveni multe forme de cancer


Este bine cunoscut faptul că exercițiul fizic este esențial în tratamentul bolilor de inimă, diabetului, hipertensiunii arteriale și obezității. Dar acum, cercetarea stiintifica indica faptul ca a fi activ fizic este cheia unui stil de viata care poate preveni si chiar ajuta la tratarea multor forme de cancer. Exerciţiile fizice pot fi o alternativă fără efect secundar la suferința provocată de cancer.

Este cunoscut de ceva timp că exercițiile fizice pot juca un rol important în prevenirea a trei tipuri de cancer: colon, mamar și endometrial. Mai multe cercetări ridică acel număr la peste 13. Să aruncăm o privire la unele dintre aceste cercetări și la noul studiu care extinde potențialul exercițiului de a preveni cancerul.

Ţineţi cont de faptul că majoritatea cercetărilor de până acum nu demonstrează că sportul atenuează în totalitate riscul de cancer, dar indică o puternică legătură.

Un studiu masiv

Pentru prima dată, un nou studiu masiv a fost publicat online de JAMA Internal Medicine, care indica faptul ca exercitiul fizic este asociat cu scaderea riscului de 13 tipuri de cancer. Au fost studiate douăzeci și șase tipuri de cancer. Cercetarea, o meta-analiză, a inclus 1,4 milioane de subiecți, inclusiv 186.932 tipuri de cancer pe parcursul a 11 ani. Constatările surprinzătoare au fost următoarele:

-Cancerul esofagian, cu un risc de 42% mai mic

-Cancer la ficat, un risc de 27% mai mic

-Cancerul pulmonar, cu un risc de 26% mai mic

-Cancerul de rinichi, cu un risc de 23% mai mic

-Cancerul de stomac (partea superioară a stomacului), cu un risc de 22% mai mic

-Cancerul endometrial, cu un risc de 21% mai mic

-Leucemie mieloidă, cu un risc de 20% mai mic

-Mielom, cu un risc de 17% mai mic

-Colon cancer, un risc de 16% mai mic

-Capului și gâtului, un risc de 15% mai mic

-Rectal cancer, un risc de 13% mai mic

-Cancerul vezicii urinare, cu un risc de 13% mai mic

-Cancerul de sân, cu un risc de 10% mai mic

Studiul reprezintă un progres semnificativ în înțelegerea noastră științifică a relației dintre cancer și exercițiu.

Un co-autor al studiului, dr. Alpa V. Patel, de la Societatea Americana pentru Cancer, a pus rezultatele astfel:

De ani de zile, am avut dovezi substanțiale care susțin un rol pentru activitatea fizică în trei tipuri principale de cancer: colonul, sânul și cancerul endometrial, care împreună reprezintă aproape unul din patru tipuri de cancer în Statele Unite. Acest studiu care leagă activitatea fizică la 10 tipuri de cancer, arată că impactul acesteia poate fi și mai relevant și că activitatea fizică are o valoare importantă pentru prevenirea cancerului.

 

Deoarece aproape 51% dintre persoanele din S.U.A. nu îndeplinesc cerințele minime de activitate fizică, autorii au concluzionat că “constatările lor susțin promovarea activității fizice ca o componentă cheie a eforturilor de prevenire și control al cancerului la nivelul populației”.

Ce mai trebuie să știm

Noi cercetări sunt efectuate la Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Dr. Lee Jones, care conduce Programul de Cercetare Cardio-Oncologie, si echipa sa incearca sa invete cum exercitiul fizic poate atenua efectele secundare cardiovasculare ale tratamentului, precum si prevenirea recurentei cancerului si a cancerului. Sa presupus istoric că pacienții cu cancer nu pot participa la programe de exerciții fizice. Studiul lui Jones studiază două domenii de schimbare a paradigmelor:

1.Atenuarea impactului negativ al chimioterapiei și radiațiilor asupra pacienților cu cancer. Jones constată că efectele debilitante ale terapiei împotriva cancerului pot fi îmbunătățite la persoanele care participă la programe de exerciții structurate

2.Privind la potențialul exercițiului ca “medicament” anti-cancer care ar fi prescris pacienților în mod similar cu orice alt medicament împotriva cancerului.

Christine M. Friedenreich, dr., Un expert în activitatea fizică și riscul de cancer cu Alberta Health Services, spune că este nevoie de mult mai multe informații despre exercițiile fizice și prevenirea cancerului. Unele întrebări pentru investigații viitoare includ:

-Formarea de rezistență poate atenua și susceptibilitatea la cancer?

-Care este tipul, intensitatea și cantitatea de exerciții necesare pentru a reduce riscul de cancer?

-Cât de activ fizic în diferite momente ale vieții trebuie să fie acela de a reduce riscul?

-Exercitiile fizice beneficiaza pe cei cu susceptibilitate genetica la cancer?

-Activitatea fizică previne cancerul sau inactivitatea fizică cauzează cancer?

Speranța este că în curând va fi posibil să se ofere prescripții exacte exacte persoanelor care pot ajuta la prevenirea cancerului, la scăderea recurenței și la creșterea supraviețuirii.

Citeste continuarea pe pagina >>> 2

 

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...