VACANŢĂ DE IARNĂ ELEVI: Când se întorc elevii la şcoală după Sărbători. CALENDAR AN ŞCOLAR 2017-2018

CALENDAR AN ŞCOLAR 2017-2018. Elevii vor intra în vacanţa de iarnă pe data de 23 decembrie 2017, conform Ministerului Educaţiei.

CALENDAR AN ŞCOLAR 2017-2018. Urmatoarele zile libere pentru elevii din invatamantul preuniversitar sunt cele din timpul vacantei de iarna 2017, care se desfasoara in intervalul sambata, 23 decembrie 2016 – duminica, 14 ianuarie 2017.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei Nationale, vacantele elevilor din toate ciclurile de invatamant sunt programate astfel:

– vacanta de iarna (23 decembrie 2017 — 14 ianuarie 2018)
– vacanta intersemestriala (3 — 11 februarie 2018)
– vacanta de primavara (31 martie — 10 aprilie 2018)
– vacanta de vara (16 iunie — 9 septembrie 2018).

CALENDAR AN ŞCOLAR 2017-2018. Structura noului an şcolar, vacanţe, teze, examene
În acest an şcolar, programul naţional „Şcoala altfel” va avea o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi va fi derulat în intrevalul 2 octombrie 2017 – 31 mai 2018, perioada fiind aleasă de fiecare unitate şcolară. Cu toate acestea, desfăşurarea programului nu trebuie să coincidă cu perioada alocată susţinerii tezelor semestriale, care vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor.

Pentru clasele termanale de la liceu, anul şcolar se va încheia pe data de 25 mai 2018, iar elevii care vor absolvi clasa a VIII-a vor termina cursurile în data de 8 iunie 2018. De menţionat este şi că elevii din clasa a XII-a vor susţine competenţele lingvistice şi digitale la începutul celui de al II-lea semestru, în luna februarie.

În anul şcolar 2017-2018 sunt înscrişi aproximativ 2,3 milioane de elevi şi preşcolari, dintre care 165.000 în clasa pregătitoare, peste 400.000 la grădiniţă şi 170.000 de elevi în clasa a V-a.

Potrivit calendarului publicat de ministerul Educaţiei, prima sesiune a examenului de bacalaureat 2018 va începe în 12 februarie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în Limba română (proba A), urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (14 – 15 februarie). În zilele de 16, 19 şi 20 februarie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 21-22 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C).

Prima probă scrisă – Limba si literatura română – Ea) – va avea loc luni, 25 iunie. Proba la Limba si literatura maternă – Eb) este programată marţi, 26 iunie, iar proba Ec) – proba obligatorie a profilului, miercuri, 27 iunie. Ultima probă scrisă – la alegere a profilului şi specializării – proba Ed) – se va desfăşura vineri, 28 iunie.

Afişarea primelor rezultate are ca termen data de 4 iulie (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00). Între 5 şi 8 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 9 iulie 2018.

Ministerul Educaţiei a publicat şi calendarul pentru desfăşurarea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2017-2018, astfel, prima probă, cea la Limba română urmând să aibă loc pe 11 iunie 2018, iar la Matematică, pe 13 iunie 2018, urmând ca pe 14 iunie, elevii să susţină proba la limba maternă.

„Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 19 iunie (până la ora 12:00). Subsecvent, în aceeaşi zi, intervalul orar 14:00 – 19:00 este rezervat înregistrării contestaţiilor. Acestea vor fi soluţionate în perioada 20 – 22 iunie. Examenul se va încheia sâmbătă, 23 iunie, cu afişarea rezultatelor finale”, reiese dintr-un comunicat trasmis de ministerul Educaţiei.

Înscrierea absolvenţilor clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 4 – 8 iunie 2018. Conform ordinului de ministru privind structura anului şcolar 2017 – 2018, cursurile şcolare pentru clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, 8 iunie 2018.

sursa:romaniatv.net

Top 10 erori frecvente pe care le faci în bucătărie


Această listă este un ghid care vă ajută să vă eliminaţi unele dintre cele mai frecvente erori de gătit pe care le facem cu toții.

Tigaia prea rece

Când gătiți într-o tigaie care nu este destul de fierbinte, lucrurile rămân lipsite de culoare. Aceasta este o greșeală foarte frecventă când se prepară friptura sau alte feluri de mâncare din carne într-o tigaie. Nu vă fie frică să ridicaţi flacăra- oricând, puteți lua vasul de pe foc dacă este prea fierbinte. Asigurați-vă că utilizați un pic de ulei în tigaie înainte de a începe (nu folosiți o tigaie antiaderentă- aruncați toate tgăile antiaderente în coșul de gunoi).

Peştele gătit prea mult

Pestele prea prăjit este unul dintre cele mai revoltătoare lucruri pe care le puteți mânca. Nu are aromă și nu are umiditate. Când gătiți pește în mod corespunzător, ar trebui să păstrați o parte din transparența pe care o are peștele crud. Nu vă temeți că va fi crud – căldura poate pătrunde în interior, fără să îl ardeţi. Ca o notă laterală, atunci când cumpărați pește proaspăt, asigurați-vă că ochii de pește sunt strălucitori și clari și că branhiile sunt încă roșii. Peștele proaspăt nu ar trebui să aibă nici un miros (în afară de mirosul mării) – dacă miroase a pește, nu-l cumpărați.

Prea multă interferență

Când gătiți o friptură, trebuie să o puneți în tigaie și să nu o atingeți din nou până când nu este timpul să o întoarceți. Mișcarea carnii în tigaie oprește rumenirea. Cuplat cu o tigaie rece veti sfarsi cu carne fără gust, moale si lipsită de culoare. Nu trebuie să cădeţi în ispita de a da lucrurilor o lovitură sau de a verifica nivelul gătitului. Gătiți în funcție de timp (de exemplu, un minut pe fiecare parte pentru friptura) și lăsați-o în pace!

Supraaglomerarea

Când prăjim pe aragaz, oamenii tind să încerce să facă totul odată. Acest lucru nu face decât să ruineze alimentele – supraaglomerarea vasului face ca mâncarea să fiarbă (deoarece nu există suficient spațiu pentru ca aburul să părăsească tigaia) în loc să se rumenească. Gătiți pe rand și, dacă este necesar, păstrați carnea într-un cuptor încălzit în timp ce continuați.

Carnea gatită prea mult

Cei mai mulți oameni care au puțină experiență de gătit vor fi familiarizați cu bucățile mari de carne care se scufundă ca o prună în timpul gătitului. Motivul pentru aceasta este că atunci când încălziți carnea peste o anumită temperatură, proteinele din carne încep să se contracte – forțând sucurile (și aroma!) Din carne să iasă. Soluția este să vă asigurați că atunci când frigeți carnea, faceți-o la căldură scăzută pentru o perioadă lungă de timp. Marele bucătar-șef Heston Blumenthal (proprietar al The Fat Duck) gătește carnea la maximum 75C (~ 170F) timp de mai multe ore – rezultand în bucăți suculente și aromate. Vă recomandăm cu insistență să citiți cărțile de bucătărie – “Food Family”

Suficientă sare

Foarte frecvent oamenii folosesc prea puțină sare în gatit (sau chiar mai rău: fără sare deloc!) Sarea este esențială în gătit deoarece oferă aromă și, în unele cazuri, textura. Ar trebui să săraţi toată carnea înainte de a o găti și, de cele mai multe ori, ar trebui să ţineţi legumele în apă sărată înainte de a le găti. Nu este suficient să adăugați sare în ultimul minut, deoarece unele alimente se prepară mai bine cu adăugarea sării în timpul procesului de gătire. De asemenea, ar trebui să menționez aici că ar trebui să aruncați imediat orice sare de masă pe care o dețineți și să cumpărați sare de mare (sau sare de kosher). Sarea de masă conține agenți de curgere și agenți antiaglomeranți. Conține atât de multe lucruri, încât dacă miroși un recipient de sare de masă – miroase ca metalul. Sarea de bună calitate nu trebuie să aibă miros sau un parfum ușor (de mare).

Cuţitele tocite

Citeste continuarea pe pagina>> 2 

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...