Cum se aplică legea salarizării bugetarilor în 2018. Răspunsurile Ministerului Muncii

Ministerul Muncii a publicat la finalul anului trecut o serie de clarificări referitoare la aplicarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, agreate cu reprezentanţii Curţii de Conturi, după ce a constatat că legea a fost aplicată greşit la mai multe instituţii publice.

„Am luat decizia de a răspunde celor mai frecvente întrebări, după ce am constatat deficienţe în aplicarea Legii 153/2017 la mai multe instituţii. În plus, toate aceste intrerpretări au fost agreate de Curtea de Conturi, astfel încât, dacă se aplică legea aşa cum este recomandat aici, nu vor fi probleme în cazul unor controale pe salarizare”, a spus Ministrul Muncii pe pagina sa oficială de socializare.

Cum se vor acorda în 2018 creşterile salariale în cazul personalului încadrat pe funcţiile de medic şi asistent medical din spitale?

Ministerul Muncii: Începând cu 1 ianuarie 2018, medicii şi asistentele medicale beneficiază de majorarea cu 25% a salariilor faţă de luna decembrie 2017. Începând cu 1 martie 2018, salariile de bază ale personalului care ocupă funcţiile de medici şi de asistenţi medicali din unităţile sanitare publice, prevăzute în anexa nr. II cap. I, se majorează la nivelul salariului de bază, stabilit potrivit legii salarizării personalului plătit din fonduri publice (153 din 2017) pentru anul 2022.

Cum se stabilesc salariile personalului din cadrul administraţiei publice locale începând cu 1 ianuarie 2018?

Ministerul Muncii: Pentru personalul din cadrul administraţiei publice locale, ale căror salarii se stabilesc în baza nomenclatorului, acestea vor fi determinate începând cu 1 ianuarie 2018 în funcţie de salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit la 1.900 lei începând cu 1 ianuarie 2018, cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetele de venituri şi cheltuieli.
Pentru funcţiile care nu se regăsesc în nomenclator, începând cu 1 ianuarie 2018 se aplică art. 38 a), respectiv cuantumul salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor se majorează cu 25%.

Cum se stabilesc indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică, începând cu 1 ianuarie 2018?

Ministerul Muncii: Începând cu 1 ianuarie 2018, indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică se stabilesc prin înmulţirea coeficienţilor, prevăzuţi la anexa IX din legea salarizării personalului plătit din fonduri publice, cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit la 1900 lei începând cu 1 ianuarie 2018.

Cum va fi salarizat personalul poliţiei locale, având în vedere că a beneficiat până la intrarea în vigoare a noii legi de diferenţieri salariale de până la 7,5 clase de salarizare faţă de restul personalului?

Ministerul Muncii: Salariile de bază ale personalului din cadrul poliţiei locale se vor regăsi grila de salarizare elaborată şi aprobată de Consiliul local/judeţean şi ca atare vor fi salarizaţi potrivit acestei grile, şi a celorlalte prevederi ale articolului 11 din lege.

Cum se salarizează personalul angajat în proiecte în afara organigramei?

Ministerul Muncii: Începând cu luna iulie 2017, salarizarea personalului angajat pe posturi în afara organigramei se făcea la nivel de salarizare aplicabil pentru funcţiile similare din instituţia/autoritatea publică, iar începând cu data aplicării OUG 91/2017, personalului prevăzut la alin. (10) i se aplică tarifele orare prevăzute de cererile de finanţare şi ghidul solicitantului – condiţii generale şi specifice aplicabile, cu aprobarea ordonatorului de credite în cadrul căruia este organizată echipa de proiect/unitatea de implementare a proiectului.

Care este nivelul de salarizare în situaţia în care nu există funcţie similară în plată pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale?

Ministerul Muncii: În situaţia în care nu există funcţie similară în plată, nivelul salariului de bază, soldei de funcţie/salariului de funcţie, indemnizaţiei de încadrare pentru personalul nou-încadrat, pentru personalul numit/încadrat în aceeaşi instituţie/autoritate publică pe funcţii de acelaşi fel se stabileşte prin înmulţirea coeficientului prevăzut în anexe cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată în vigoare, la care se aplică, după caz, prevederile articolului 10 privind gradaţia corespunzătoare vechimii în muncă. Prevederile de mai sus, referitoare la situaţia în care nu există funcţie similară în plată, se aplică şi pentru personalul promovat în funcţii sau în grade/trepte profesionale.

Cum se majorează salariile angajaţilor care desfăşoară control financiar preventiv ca activitate nouă?

Ministerul Muncii: Începând cu data de 1 iulie 2017, personalul care desfăşoară activitate de control financiar preventiv ca activitate nouă va beneficia de majorarea salariului de bază al funcţiei respective cu 10% pe perioada de exercitare a activităţii de control financiar preventiv, potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017.

Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene şi primarii/viceprimarii care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile trebuie să fie nominalizaţi în echipele de proiect pentru a beneficia de majorarea indemnizaţiei lunare de 25%?

Ministerul Muncii: Potrivit articolului 16 alineatul (3), conducătorul instituţiei/autorităţii publice nominalizează prin act administrativ persoanele care fac parte din echipele de proiect, iar activitățile prestate de către persoanele nominalizate trebuie să fie reflectate în cuprinsul fişei postului.
Primarul şi viceprimarul nu sunt nominalizaţi în echipele de proiect, atribuţiile acestora fiind de a coordonare şi controla activitatea desfăşurată pe fiecare proiect în parte.
Prin O.U.G. nr. 91/2017 s-a stabilit că indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene, primarilor şi viceprimarilor care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile se majorează cu până la 25%.

Se pot utiliza în cadrul administraţiei publice locale şi alte funcţii decât cele din nomenclator?

Ministerul Muncii: Potrivit articolului 28, autorităţile, instituţiile publice şi celelalte unităţi bugetare pot include în statele de funcţii şi unele funcţii specifice altor domenii de activitate bugetară, prevăzute în anexele la prezenta lege, care se dovedesc necesare desfăşurării activităţii. Pentru astfel de funcţii, care nu se regăsesc în cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie”, salariile se stabilesc potrivit art. 38 alin. (2) lit. a) și 39 alin. (1) – (4), după caz.

Un şef de serviciu încadrat gradul I poate fi reîncadrat pe gradul II dacă directorul instituţiei consideră că aceasta este încadrarea corectă, în raport cu responsabilitatea, complexitatea şi impactul deciziilor? Dacă da, salariul de bază va fi cel aferent funcţiei corespunzătoare (grad II) în plată în luna iunie 2017?

Ministerul Muncii: La reîncadrarea personalului, potrivit art. 36 alin. (1), conducătorul instituţiei publice poate modifica gradul în raport cu responsabilitatea, complexitatea şi impactul deciziilor impuse de atribuţiile corespunzătoare activităţii desfăşurate, cu menținerea drepturilor salariale potrivit art. 38 alin. (2) lit. a).

sursa:economica.net

11 alimente stradale autentice pe care oamenii le mănâncă în întreaga lume

Una dintre cele mai bune părți ale călătoriei este degustarea mâncărurilor locale. Fiecare țară are ceva foarte special de oferit și căutăm mereu acea experiență autentică. Nu este nevoie să rămânem la restaurante scumpe și la modă, deoarece mâncarea de pe stradă reprezintă cu siguranță cele mai accesibile și totuși delicioase feluri de mâncare.

Iată cea mai bună mâncare de pe stradă din întreaga lume pentru a arăta cât de colorată este lumea noastră.

Masala dosa în India

Bucătăria indiană este atât de delicioasă încât este cunoscută aproape peste tot în lume. Această masă particulară a fost populară numai în statele sudice ale Indiei, dar acum este foarte comună aproape peste tot în țară și în străinătate. Masala dosa tipică este făcută cu orez, sare, ulei vegetal, gram negru cojit, ardei iute, frunze curry, semințe de muștar, semințe de schinduf, cartofi, ceapă și turmeric.

Doner kebab în Turcia

Doner kebab-ul german, care este destul de familiar și uneori pur și simplu numit “kebab”, a fost prezentat pentru prima oară de imigranții turci la Berlin în anii 1970. De atunci a devenit una dintre cele mai populare alimente stradale din Germania și din Europa. Se traduce literalmente din turcă ca “kebab rotativ”, iar ingredientele sale sunt felii de miel, carne de vită sau carne de pui, care este prăjită lent.

Currywurst în Germania

Se crede că acest fel de mâncare a fost inventat în 1949 de către Herta Heuwer la Berlin, când a decis să amestece ketchupul și praful de curry obținut de la soldații britanici din Germania. A turnat amestecul de condimente peste cârnați de porc la grătar și a început să o vândă pe stradă. Această gustare ieftină, dar umplută a devenit foarte populară printre lucrătorii din construcții care au refăcut orașul devastat. Astăzi se găsește în aproape toate orașele germane.

Pad thai în Thailanda

Pad thai este listat la numarul 5 al sondajului “Cele mai delicioase 50 de alimente din lume”, compilate de CNN Go in 2011. Este esentialul de fripturi de orez preparat cu tofu, oua, sos de peste, creveti uscati, usturoi, tamarind, și ardei iute și se servesc cu felii de lime și arahide prăjite tocate (ingredientele pot varia). Pad thai a aparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand Thailanda a suferit o lipsa de orez datorita razboiului si inundatiilor. Pentru a reduce consumul de orez, prim-ministrul thailandez a promovat oamenii să mănânce tăiței în schimb. Acum e mâncarea principală din Tailanda.

Sashimi în Japonia

Această delicateză japoneză este destul de faimoasă chiar și în afara Japoniei. Cu toate acestea, puteți obține cea mai bună experiență din aceasta numai în Japonia. Imaginați-vă doar un bucătar care taie un pește uriaș chiar în fața ochilor tăi și îl serveste direct la tine. Ei bine, așa arată mâncarea de pe stradă în Japonia. Sashimi este un pește crud tăiat în bucăți subțiri, iar bucătarul-șef tăie diferite pești în diferite grosimi pentru a-și evidenția aspectul. Cele mai populare ingrediente ale sashimi sunt somon, ton, puffer (fugu), squid, și creveți.

Arancini în Italia

Acest fel de mâncare italian, care este tradus ca “mică portocală”, nu are nimic de-a face cu portocalele. Numele derivă din forma și culoarea sa. Acestea sunt, practic, bile de orez umplute cu pesmet și apoi prăjite adânc. Acestea sunt de obicei umplute cu carne în sos de roșii, mozzarella și mazăre. Arancini își are originea în Sicilia în secolul al X-lea, apoi sub dominație arabă. Astăzi, în orașele Palermo, Siracusa și Trapani, în Sicilia, este o mâncare tradițională pentru sărbătoarea Santa Lucia, în timpul căreia localnicii nu mănâncă paine sau paste făinoase. Acest lucru se face pentru a comemora sosirea unei nave de aprovizionare cu cereale în ziua lui Santa Lucia în 1646, ameliorând o foamete severă. Este, de asemenea, servit ca un produs fast food in aproape toate regiunile din Italia.

citeste continuarea pe pagina2>>

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...