Miercurea Albă și Joia Necurată. Ce superstiții și tradiții sunt legate de aceste zile

Suntem în Săptămâna Albă, cea mai importantă săptămână dinaintea Postului Paștelui, care anul acesta începe pe 19 februarie.

Ce să nu faci în Joia Necurată
În aceste două zile, e bine ca femeile să spele cămășile pentru ca ele să fie curate pentru tot restul anului. De asemenea, azi nu se fac munci legate de haine, adică nu se toarce și nu se țese, nu se coase și nu se cumpără haine, doar se spală.

Această măsură e luată, conform datinilor străvechi, pentru ca bărbații (n.r.: bărbatul reprezintă capul familiei în concepția românească) să nu fie în pericol.

Joia Necurată mai poartă denumirea în anumite regiuni ale țării de Joia furnicilor. Femeile trebuie să facă turte cu folosind mălai sau făină. Le pun pe mușuroiul de furnici pentru ca insectele să aibă cu ce să se hrănească, acolo unde mai există furnici în acest anotimp friguros.

În timpul verii, furnicile o să le mulțumească bunilor creștini și nu vor produce pagube, spune legenda populară.

Totodată se consumă doar produse albe, în special lactate. De săptămâna viitoare începe cu adevărat Postul Paștelui, iar produsele din carne vor fi complet interzise. Vor fi totuși zile în care se va da dezlegare la pește.

Cea mai puternică rugăciune de spus în Postul Paștelui
„Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei, al grijii de multe, al iubirii de stapanire si al grairii in desert nu mi-l da mie (1 metanie). Iar duhul curatiei, al gandului smerit, al rabdarii si al dragostei, daruieste-mi-l mie, slugii tale (1 metanie).

Asa, Doamne si imparate, da-mi mie sa-mi vad caderile mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin (1 metanie)”.

Dupa care se fac rapid 12 metanii mici repetand mereu in tacere la fiecare dintre ele rugaciunea vamesului: “Dumnezeule, milostiv fii mie pacatosului si ma miluieste!”.

In fine, se face din nou o metanie mare recitand numai ultima parte a rugaciunii: “Asa, Doamne si imparate…”. Numai in timpul Postului Mare, dupa aceasta rugaciune se repeta grupul de rugaciuni legate de “Sfinte Dumnezeule…”, astfel ca acesta e reluat de trei ori in cursul fiecarui oficiu.

sursa:teotrandafir.com

5 Minciuni pe care companiile de publicitate îşi doresc să le crezi


În fiecare zi suntem bombardați cu mii de reclame, fie că ne dăm seama sau nu.

Fiind obișnuiți cu prezența lor constantă, nu le acordăm atenție în mod conștient și nu putem realiza impactul negativ extraordinar pe care îl au asupra noastră și asupra lumii.

Mai jos sunt cinci minciuni destul de dăunătoare pe care reclamele doresc să le credeți și pe care ar trebui să le cunoașteți pentru a evita căderea în capcană.

Sunteți incomplet. Anunțurile fac tot posibilul pentru a vă convinge că nu sunteți de ajuns așa cum sunteți. Odată ce au reușit să te facă să te simți rău despre tine, îți oferă o soluție pentru a te face să te simți bine din nou: aceea de a cumpăra produsele pe care le vând.

Tot ce aveți nevoie este de vânzare. Anunțurile vor să te convingă să crezi că orice poți dori poate fi cumpărat. Vrei să te simți încrezător? Atunci cumpărați această mașină strălucitoare! Crezi că nu ești atrăgător? Cumpără aceşti pantofi! Esti stresat? Consumă aceste pastile magice!

Posesiile materiale sunt tot ce contează în viață. O altă minciună dăunătoare promovată prin publicitate este că dobândirea de lucruri materiale este cheia pentru a trăi bine. Nu trebuie să căutați în altă parte fericirea și împlinirea, cum ar fi urmărirea pasiunilor dvs. sau construirea unor relații sănătoase cu oamenii – există întotdeauna un produs care poate înlocui toate aceste lucruri.
Succesul este măsurat de lucrurile pe care le dețineți. Anunțurile încearcă să te păcălească în a crede că dacă ai lucruri mai mici și mai rele decât cei din jurul tău, atunci ești o persoană care trebuie privită în jos și că singurul mod de a-ți dovedi importanța este să ai mai multe lucruri mai bune decât altii. Prin urmare, reclamele vă îndeamnă să vă comparați în mod constant cu ceilalți și să concurați.

Consumul fără sfârșit este normal. În cele din urmă, poate chiar cel mai important, anunțurile încearcă să te convingă că scopul tău în viață este de a consuma, și că numai prin acest lucru te vei potrivi în societate. În consecință, acestea vă pot complica foarte mult viața, subliniind că veți urmări în mod constant următorul lucru bun, indiferent de cât de risipitor este acest comportament și de consecințele negative pe care le are asupra planetei.

sursa:teotradafir.com

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...