Meteorologii avertizeză! Cod galben de fenomene periculoase în mai multe județe din România

Meteorologii au emis, duminică, o atenţionare nowcasting Cod galben de averse şi vânt pentru judeţele Mehedinţi, Gorj, Constanţa şi Tulcea, valabile până la ora 17:30.

Se vor semnala frecvente descărcări electrice, averse ce vor depăşi 20-25 l/mp, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului, în mai multe localităţi din judeţul Mehedinţi şi în Motru, Cătunele, Glogova, Samarineşti, din Gorj.

De asemenea, în judeţele Constanţa şi Tulcea, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) avertizează asupra unor frecvente descărcări electrice, averse din care se vor cumula 20 – 25 l/mp şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, menţionează Administraţia Naţională de Meteorologie.

sursa: teotrandafir.com

ANM a emis un cod galben de grindină și descărcări electrice. Care sunt zonele vizate

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi un cod galben de grindină și descărcări electrice. Codul este valabil până la ora 15:30

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis astăzi un cod galben de grindină și descărcări electrice. Codul este valabil până la ora 15:30. Află din rândurile de mai jos care sunt zonele vizate.

Cod galben de grindină și descărcări electrice
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o atenţionare nowcasting Cod galben de grindină şi descărcări electrice pentru mai multe localităţi din judeţul Argeş, valabilă până la ora 15:30.

Astfel, meteorologii spun că se vor semnala frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, intensificări de scurtă durată ale vântului şi averse ce vor cumula 15 – 20 l/mp în localităţile Pietroşani, Albeştii de Argeş, Corbeni, Coşeşti, Schitu Goleşti, Corbi, Muşăteşti, Balileşti, Malureni, Dârmaneşti, Miceşti, Godeni, Berevoeşti, Aninoasa, Domneşti, Vladeşti, Valea Iaşului, Braduleţ.

Vremea 7 – 20 mai 2018. Administrația Națională de Meterologie anunță o vreme relativ caldă pentru această perioadă va caracteriza următoarele două săptămâni (7 – 20 mai). Cu toate aceastea, probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată rămâne ridicată, în special spre finalul acestei săptămâni.

De asemenea, ploile pot apărea şi după data de 15 mai, în majoritatea regiunilor.

Iată cum va fi vremea 7 – 20 mai în toate regiunile țării:

În Banat, temperatura aerului va marca o uşoară scădere la începutul intervalului, aşa încât, în ziua de 8 mai, la nivelul regiunii vor fi maxime în jur de 24 de grade şi minime de 10 – 12 grade.

Ulterior, vremea se va încălzi uşor, iar până la finalul săptămânii media maximelor va fi de 25 – 26 de grade, iar a minimelor de 13 – 14 grade. La mijlocul lunii mai va fi posibilă o răcire, valorile termice maxime urmând să coboare spre o medie de 22 de grade, iar cele minime vor fi în jur de 11 grade.

Spre finalul intervalului de referinţă se prognozează o creştere uşoară de temperatură. Pe tot parcursul perioadei vor fi intervale în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată în ziua de 7 mai, în perioada 10 – 12 mai şi după data de 15 mai.

În Crişana, temperatura aerului va marca o scădere la începutul intervalului, astfel că la nivelul întregii regiuni vor fi maxime în jur de 24 de grade şi minime de 10 – 12 grade.

Până în jurul datei de 14 mai, vremea se va încălzi uşor, media maximelor urmând a fi de 25 – 26 de grade, iar cea a minimelor, în jur de 13 grade.

După această perioadă, spre jumătatea lunii, regimul termic va marca o scădere uşoară, până la maxime, în medie regională, de 22 de grade şi minime în jur de 10 grade. Spre finalul intervalului, tendinţa temperaturii va fi de creştere uşoară.

Probabilitatea pentru ploi de scurtă durată, asociate în general instabilităţii atmosferice, va fi mai mare în intervalul 10-13 mai şi după data de 15 mai. Izolat, vor fi posibile cantităţi de apă însemnate.

În Transilvania, vremea va fi caldă în prima săptămână de prognoză, cu o medie a temperaturilor maxime de 24 – 25 de grade. Ulterior, în perioada 13 – 18 mai, va avea loc un proces de răcire ce va determina valori termice diurne apropiate de mediile multianuale, respectiv o medie a acestora de 21 – 22 de grade.

Iar până la finalul intervalului, se va remarca o creştere uşoară de temperatură. Media minimelor va fi de 10 – 11 grade, cu valori mai scăzute în ziua de 8 mai, când va fi în jurul a 6 grade, dar şi în perioada 14 – 18 mai.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, iar probabilitatea pentru averse şi descărcări electrice va fi mai ridicată în intervalul 8 – 12 mai şi după data de 15 mai. Izolat, cantităţile de apă pot fi însemnate.

Vremea în Maramureș

În Maramureş, până în data de 13 mai, vremea se va menţine caldă pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime în creştere uşoară, spre 26 de grade.

După acest interval se va produce o scădere de temperatură, astfel că, în zilele de 16 şi 17 mai, se va atinge o medie regională diurna de 22 de grade, urmând ca, până la sfârşitul perioadei de referinţă, vremea sa se încălzească uşor.

Media minimelor va fi de 8 – 10 grade în primele două zile ale intervalului, în jurul a 12 grade în perioada 9 – 13 mai, iar în a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori de 9 – 10 grade.

Probabilitatea pentru ploi, mai ales averse şi descărcări electrice, va fi ridicată în cea mai mare parte a intervalului, dar mai ales în zilele de 11 şi 12 mai, şi după data de 15 mai, când vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

Vremea în Moldova
În Moldova, media temperaturilor maxime va creşte uşor, de la 22 de grade în prima zi a intervalului, până spre 26 de grade în 10 şi 11 mai, caracterizând o vreme caldă. Ulterior, se va reveni la o medie regională de 22 – 23 de grade, care se va menţine, cu mici variaţii, până spre finalul celor două săptămâni de prognoză.

În primele dimineţi, media temperaturilor minime va fi de 12 grade, apoi va creşte uşor spre 14 grade, pe 9 mai. Iar după aceea vor fi uşoare variaţii, în jurul unei medii regionale de 11 grade, cu cele mai scăzute valori în data de 13 mai.

Probabilitatea de apariţie a ploilor, mai ales sub formă de aversă, va fi mai ridicată în zilele de 8, 9 şi 11 mai, dar şi după data de 15 mai.

Vremea în Dobrogea
În Dobrogea, în prima zi a intervalului, vremea va fi caldă, cu o medie regională a valorilor maxime de 25 – 26 de grade, apoi se va înregistra o scădere a acestora spre medii de 22 de grade, în perioada 8 – 11 mai, după care nu vor fi variaţii semnificative de la o zi la alta.

Aceeaşi tendinţă este estimată şi pentru regimul termic nocturn, astfel că, de la o medie de 16 grade la începutul intervalului, se va ajunge la 12 – 13 grade în data de 13 mai. În a doua săptămână, valorile minime de temperatură se vor situa în jurul unei medii de 13 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în zilele de 8 şi 9 mai, dar şi în a doua săptămână, îndeosebi după data de 15 mai.

Citește și: Vremea se schimbă de sâmbătă seara! Vin vijeliile și ploile puternice! Avertizarea meteorologilor

Vremea în Muntenia

În Muntenia, pe fondul unor mici variaţii ale temperaturii aerului de la o zi la alta, aproape întreg intervalul de prognoză va fi caracterizat de o vreme relativ caldă pentru această perioadă. Astfel, media regională a temperaturilor maxime va fi de 25 – 27 de grade.

Cu valori uşor mai scăzute în perioada 12 – 18 mai, când, în medie, sunt prognozate maxime de 23 – 24 de grade. Temperaturile minime vor înregistra, în perioada 7 – 12 mai, o medie de 12 – 15 grade, apoi vor fi uşor mai scăzute, spre medii de 10 – 11 grade.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta local, în special în timpul după-amiezelor, cu o probabilitate mai ridicată în perioada 9 – 12 mai, dar şi după 15 mai.

Vremea în Oltenia
În Oltenia, pe fondul unor mici variaţii ale temperaturii aerului de la o zi la alta, cea mai mare parte a intervalului de prognoză va fi caracterizată de o vreme relativ caldă pentru perioada din calendar.

Media regională a temperaturilor maxime va fi de 25 – 26 de grade, cu valori uşor mai scăzute în perioada 12 – 18 mai, când, în medie, sunt prognozate maxime de 22 – 24 de grade.

Temperaturile minime vor înregistra, în perioada 7 – 12 mai, o medie de 12 – 14 grade, iar ulterior vor fi uşor mai scăzute, spre 10 – 11 grade. Instabilitatea atmosferică se va manifesta local, în special în orele amiezii, cu o probabilitate mai ridicată în ziua de 7 mai, în perioada 9 – 12 mai, dar şi după data de 15 mai.

Ploi la munte însemnate cantitativ
La munte, pe parcursul celor două săptămâni, nu vor fi variaţii semnificative ale regimului termic. Media temperaturilor maxime va fi de 14 – 15 grade. Valori mai scăzute vor fi posibile la mijlocul lunii mai, respectiv în perioada 15 – 18 mai.

Temperaturile minime se vor situa în jurul unei medii de 6 grade, iar probabilitatea de apariţie a averselor, izolat însemnate cantitativ, se va menţine ridicată în cea mai mare parte a intervalului.

sursa: teotrandafir.com

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...