Diplomatii americani au protestat impotriva decretului dat de Trump. Prima reactia a lui Obama de cand a parasit Casa Alba

Fotografia postată de StirileProTV.

Mai multi diplomati americani de rang inalt au protestat, oficial, fata de decretul semnat de Donald Trump, care suspenda intrarea in Statele Unite a refugiatilor si cetatenilor din sapte tari musulmane. Astfel, se alatura corului international de critici fata de restrictiile controversate. Dar, Trump ramane ferm pe pozitii.

Presedintele a anuntat ca autoritatile vor incepe din nou sa emita vize, dar dupa ce vor fi aprobate legi mai aspre, care sa protejeze tara de amenintarea terorista.

Pe de alta parte, fostul lider de la Casa Alba, Barack Obama, a rupt tacerea, prin vocea unui purtator de cuvant, la zece zile dupa incheierea mandatului, pentru a-i incuraja pe americani sa reactioneze in apararea democratiei.

„Faptul ca cetatenii isi exercita dreptul lor constitutional de intrunire, de mobilizare si de a se face ascultati de alesii lor corespunde exact cu ceea ce noi vrem 

„In ceea ce priveste comparatiile cu deciziile de politica externa ale presedintelui Obama, asa cum am auzit mai inainte, presedintele (Obama) este in dezacord fundamental cu notiunea de discriminare a persoanelor din cauza credintei sau religiei lor”, a adaugat acest purtator de cuvant.

Femeie: „Parintii mei au dubla cetatenie, suedeza si iraniana. Nu vin des la mine in vizita, dar au fost la un interviu pentru viza de calatorie in SUA. Au bilete de avion pentru 4 februarie, dar, acum, din cauza acestei interdictii, nu mai pot sa vina”

Barbat: „Nepoatele si nepotii mei sunt retinuti pe aeroportul Dulles din Washington. Familia e formata din mama, trei copii, care sunt cetateni americani si trei copii care au viza de imigrare in SUA. Am fost informati ca numai cetatenii americani pot sa intre in tara, ceilati din familie vor fi deportati.”

Protestele continua, la fel si confuzia, dupa decretul lui Donald Trump care suspenda pentru 90 de zile intrarea in Statele Unite a cetatenilor din sapte tari musulmane.

Ca raspuns, americanii au protestat in numar mare pe aeroporturile din Los Angeles, San Francisco, Washington, Dallas sau New York. Si au iesit in strada in mai multe orase.
Aceasta tanara, de profesie biolog, nascuta in Iran, a obtinut recent o bursa pentru a-si continua, la Harvard, cercetarile pentru lupta impotriva tuberculozei. Vineri a primit viza, dar sambata a fost oprita pe aeroportul din Frankfurt. Aparuse, intre timp, controversatul decret al lui Trump.
Tanara: „Mi-au verificat pasaportul elvetian si viza, eram la poarta de imbarcare, cu biletul in mana, cand mi-au scanat permisul de imbarcare. Mi-au aratat ca s-a aprins becul rosu si mi-au spus ca imi refuza imbarcarea.”

Un jurnalist de origine iraniana care lucreaza pentru BBC, stabilit din 2009 la Londra, spune ca autoritatile americane l-au interogat de parca ar fi fost cautat de politia din Iran.
Jurnalist: „Cel mai socant moment a fost cand mi-au cerut parola de la telefonul mobil. Mi-au luat telefonul si au inceput sa-mi cerceteze contul de Twitter.”

Purtatorul de cuvant de la Casa Alba a aparat decizia lui Trump: „Cred ca aceasta reactie a depasit toate limitele, a fost exagerata. Asigurarea securitatii granitelor si a teritoriului national a fost o tema majora a campaniei presedintelui Trump. Acum face exact ce le-a spus americanilor ca va face.”

Ministrul de Justitie al statului Washington a depus ieri o reclamatie in care cere oprirea imediata a aplicarii ordinului.

„Din punctul nostru de vedere, presedintele a incalcat Constitutia cand a dat acest ordin executoriu.”

La Londra, premierul Theresa May a fost huiduita dupa ce Downing Street a insistat ca vizita lui Trump in Regatul Unit se va desfasura asa cum a fost stabilit. Asta desi guvernul britanic NU este de acord cu restrictiile de calatorie pentru musulmani, impuse de presedintele american. O petitie care cere ca regina sa nu-l primeasca pe Trump a trecut de un milion si jumatate de semnaturi.

Prima reactia a lui Barack Obama. Fostul presedinte al SUA, ingrijorat de politica lui Trump

Fostul presedinte american Barack Obama a rupt tacerea luni, prin vocea unui purtator de cuvant, la zece zile dupa plecarea de la putere, pentru a-i incuraja pe americani sa manifesteze in apararea democratiei, transmite AFP.

 

Fara a-l mentiona vreun moment pe Donald Trump, purtatorul de cuvant al fostului presedinte, Kevin Lewis, a indicat ca Barack Obama saluta „nivelul de mobilizare” din tara, in timp ce mai multe manifestatii contesta politica presedintelui republican, in special ordinul sau executiv privind inchiderea frontierelor, timp de cateva luni, pentru refugiati si cetatenii din sapte tari musulmane.

„Faptul ca cetatenii isi exercita dreptul lor constitutional de intrunire, de mobilizare si de a se face ascultati de alesii lor corespunde exact cu ceea ce noi vrem sa vedem atunci cand valorile americane sunt in joc„, a declarat purtatorul de cuvant.

„In ceea ce priveste comparatiile cu deciziile de politica externa ale presedintelui Obama, asa cum am auzit mai inainte, presedintele (Obama) este in dezacord fundamental cu notiunea de discriminare a persoanelor din cauza credintei sau religiei lor”, a adaugat acest purtator de cuvant.

Barack Obama a indicat la terminarea mandatului ca se va implica in dezbaterea politica doar daca anumite linii rosii ar fi trecute. Criteriile sale, enuntate la ultima conferinta de presa, din 18 ianuarie, includeau in special: „discriminarea sistematica, barierele de vot, tentativele ce vizeaza aducerea la tacere a vocilor discordante sau a presei, ori ideea de a expulza copiii care au crescut aici si care sunt, din toate privintele, copii americani

sursa:http://stirileprotv.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Close
Bine ai venit pe pagina noastra ! Da like doar daca iti place !
loading...